Найкращі рішення в сонячній енергетиці
Сонячні трекери та електростанції
UA
ENRUPL
+38 (044) 591-53-17
Замовити дзвінок

Новини

Одноосьові трекери підвищують ефективність сонячної станції на 15 - 17%

  1. Головна
  2. Новини
  3. Одноосьові трекери підвищують ефективність сонячної станції на 15 - 17%

01 жовтень 2017

Сьогодні багато зарубіжних і вітчизняних компаній пропонують різні конструкції систем інсталяції фотоелектричних модулів (ФЕМ) в широкому ціновому діапазоні. З запропонованого розмаїття систем можна виділити дві основні групи - статичні і динамічні. Статичні системи - системи, які забезпечують кріплення ФЕМ та орієнтування на південь під певним кутом (в залежності від регіону) Динамічні системи (трекери) забезпечують автоматичне орієнтування ФЕМ по куту до горизонту, по азимуту (напрямку по сторонах світу) і представлені на ринку як одновісні і двовісні системи.

У цій статті ми розглянемо одновісні динамічні системи кріплення ФЕМ та ефективність їх використання як в умовах роботи промислових СЕС, так і для невеликих домашніх СЕС.

Існують два основних способи орієнтування систем зі зміною кута положення ФЕМ:

- орієнтування уздовж осі меридіана (система схід - захід);

- орієнтування уздовж осі паралелі (система північ - південь).

Система може бути змонтована з різними типами систем управління:

- пасивні системи (астрономічні) управління встановлюють ФЕМ в заданий програмою положення за календарним принципом, при цьому аналіз становища сонця і освітленості не проводиться.

- активні системи управління проводять аналіз стану сонця і освітленості за допомогою датчика сонячної іррадіації і встановлюють ФЕМ в напрямку найяскравішою області небосхилу.

- комбіновані системи застосовуються для підвищення надійності сонячних трекерів. У штатному режимі система працює за алгоритмом активної системи. У разі виходу з ладу датчика сонячної іррадіації, система переходить в режим роботи пасивної системи. При збільшенні сили вітру понад певних значень система управління встановлює ФЕМ в положення флюгування (положення найменшого опору повітряному потоку).

Перераховані вище системи управління мають на увазі зміну кута орієнтування ФЕМ за допомогою відповідних механізмів, наприклад, за рахунок застосування в конструкції електромеханічного лінійного актуатора, який приводить в рух стіл з ФЕМ, змінюючи тим самим кут. По суті, вищеописані системи є одноосьовими сонячними трекерами які, аналізуючи положення сонця і освітленості, встановлюють ФЕМ в найбільш енергопродуктівном напрямку.

Деякі компанії пропонують системи кріплення ФЕМ без застосування механізації, тобто зміна кута орієнтації ФЕМ відбувається із застосуванням ручної праці. Як правило, ці системи орієнтовані уздовж осі паралелі (система північ - південь) і розраховані на зміну кута орієнтування ФЕМ в залежності від висоти сонця над горизонтом. Передбачається, що кут буде змінюватися від мінімально - 2 рази (зима / літо) до 3-4 разів (зима / весна-осінь / літо) в рік, тобто зміна положення ФЕМ відбувається в зв'язку зі зміною пір року. Теоретично, це рішення життєздатне, так як за розрахунками, така система повинна давати 4-5% приросту до річної генерації СЕС, але так чи справа йде на практиці?

Пропонуємо розглянути нюанси, які необхідно врахувати потенційному інвестору при прийнятті рішення про вибір тієї чи іншої системи кріплення ФЕМ з ідентичною встановленою потужністю.

1. Динамічна система кріплення ФЕМ із змінним вручну сезонним кутом нахилу.

- на 27% збільшується необхідна площа ділянки під СЕС по відношенню до статичній системі;

- на 25% збільшується вартість такої системи по відношенню до статичної;

- збільшуються витрати на обслуговування системи (4 людини змінюють кут нахилу ФЕМ за 2 дні на 1 МВт станції і так 2-4 рази на рік).

Передбачуваний приріст генерації електроенергії по відношенню до статичній системі становить 4-5%.

2. Динамічна система кріплення ФЕМ із змінним кутом нахилу «схід-захід» (одноосний сонячний трекер).

- на 30% збільшується кількість ФЕМ наявних на ділянці по відношенню до статичній системі (збільшується встановлена потужність СЕС), відповідно при дефіциті площі під СЕС, доцільніше використовувати одноосний трекер;

- на 5% підвищується «зелений тариф» при виборі системи вітчизняного виробника;

- на 21% збільшується сума надходжень від продажу електроенергії в порівнянні зі статичною системою;

- збільшення сумарних капіталовкладень в СЕС на 19% більше по відношенню до статичній системі;

Передбачуваний приріст генерації електроенергії по відношенню до статичній системі становить 15 - 17%.

Дана стаття носить суто ознайомчий характер, вибір за Вами.

З повагою, ТОВ «Українські Системи Солар»




Останні новини